Trajtimi i varësisë nga kumari

Pasqyra e Përmbajtjes

Kur njeriu fillon të humbasë jo vetëm paratë, por edhe shëndetin e tij fizik dhe mendor për shkak të lojërave të fatit, i cili nisi si një argëtim i thjeshtë, atëherë mund të themi se ka varësi ndaj kumarit ose ndryshe bixhozit. Në këtë rast, e vetmja zgjidhje e saktë që çon në shërimin e plotë është trajtimi ndaj kumarit. 

Kumari është një formë e varësisë jo kimike, e cila për shkak të mekanizmave të varësisë dhe pasojave që shkakton klasifikohet si varësi.

Kumari patologjik ose kompulsiv ndodh në struktura të caktuara të personalitetit, karakteristika themelore e të cilave është çrregullimi i kontrollit të impulsit. Kumari patologjik zakonisht fillon në adoleshencë tek meshkujt, ndërsa tek femrat shfaqet disi më vonë. Kalimi nga kumari shoqërisht i lejueshëm në atë patologjik ndodh kur nuk është më e rëndësishme të humbasësh apo të fitosh, por të kënaqësh impulsin.

Dihet se lojtarët e fatit janë të varur nga adrenalina, e cila e “ushqen” atë impuls. Gjithçka zakonisht fillon me disa skedina sportive të luajtura, kazino ose dyqan bastesh për argëtim me kompaninë, duke luajtur poker me miqtë dhe të ngjashme. Megjithatë, me kalimin e kohës, kumari afatgjatë dhe qëndrimi në qëndra bastesh pothuajse në një varësi nga krijuesi i basteve.

Kumarxhinjtë thjesht besojnë se çdo herë tjetër do të fitojnë, se do të jenë me fat. Ajo që lojtarët e fatit nuk arrijnë të kuptojnë është se në bixhoz, humbja është rregull dhe fitimi është thjesht i rastësishëm dhe bën përjashtim. Megjithatë, jo gjithçka është aq e zezë, duke pasur parasysh se trajtimi nga kumari, ose trajtimi i bixhozxhijve është mjaft i mundshëm dhe i realizueshëm!

Lëreni kumarin të bëhet pjesë e një kujtimi të shëmtuar.

Varësia nga kumari shkatërron individin dhe familjen

Me lojërat e fatit nuk humbisni vetëm para, por edhe jetën tuaj! Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të trajtohet varësia nga kumari. 

Kur individi nuk luan më kumar jo për shkak të një momenti social, por për shkak të nevojës për të mos parë më lojën pa luajtur biletë, për të kaluar gjithnjë e më shumë kohë në pika bastesh, kazino, vetëm pa shoqëri, kur rezultati nuk është më. e rëndësishme, dhe kur nevoja për të luajtur bixhoz rritet në periudha stresi dhe depresioni, atëherë ne e dimë se një person ka hyrë në varësinë e lojërave të fatit.

Në atë moment ka një shpenzim të paarsyeshëm parash, duke marrë hua për para fillimisht nga miqtë dhe të afërmit dhe më pas marrja e kredive të mëdha nga banka për të shlyer borxhin. Kreditë me interes janë të zakonshme, duke bërë që borxhi të rritet në qiell, kështu që familjet shpesh detyrohen të shesin asetet e tyre për të ndihmuar anëtarin më këtë sëmundje. Fatkeqësisht, ndodh shpesh që familjet të mbeten pa çati mbi kokë për shkak të borxheve.

Kjo është arsyeja pse është e nevojshme që në fazat më të hershme të kësaj sëmundje të largoheni nga kumari.

Trajtimi nga kumari dhe faza e varësisë

Vendoseni jetën tuaj në rrugën e duhur

Na telefononi dhe caktoni një takim me mjekët tanë

TRAJTIMI I KUMARXHINJVE - SHENJAT E KUMARIT PATOLOGJIK?

Varësia nga kumari është një sëmundje e egër, prandaj trajtimi i kumarxhinjve është e vetmja zgjidhje reale për këtë problem. Për ti ofruar ndihmë një personi që është i varur nga kumari, është e nevojshme që fillimisht të vërehen shenjat që e tregojnë këtë problem.

Simptomat e kumarit kompulsiv (obsesiv, patologjik) janë si më poshtë:

Si të shëroheni nga kumari dhe pasojat e kumarit

Një nga pyetjet më të shpeshta që lind kur njohin shenjat e kumarit tek personi i dashur është – si ta kurojmë kumarin? Kumari ka të njëjtin efekt tek i varur si marrja e një substance psikoaktive. Një përqindje e madhe e njerëzve që luajnë kumar kanë edhe probleme shqetësuese me alkoolin dhe drogën, ndërkohë që shumica kanë edhe depresion.
Trajtimi i lojërave të fatit ka edhe aspektin shtesë që kumarxhinjtë kanë probleme më serioze shëndetësore, zakonisht sëmundje të zemrës dhe të mëlçisë.

Pasojat janë të dukshme në të gjitha sferat e jetës. Fillojnë me shqetësime në funksionimin emocional, nervozizëm, ndryshime të papritura të humorit, probleme komunikimi, prishje familjare, humbje pune, falimentim. 

Depresioni është pasojë e zakonshme psikologjike e personave që kanë problem me kumarin, sepse shpeshherë gjenden në situata të pashpresë për shkak të borxheve financiare (ekziston edhe vetëvrasja si rrugëdalje nga problemi).
Efektet anësore të kumarit përfshijnë pagjumësinë, dispepsin, migrenën, sëmundjet e zemrës…

Statistikat shkatërruese janë edhe më shqetësuese nga tendenca e ndryshimit të vazhdueshëm të kufirit të moshës, në mënyrë që fëmijët tashmë në moshën 12-vjeçare të ndeshen me kumarin, herë përmes telefonave inteligjentë, herë përmes biletave të luajtura për ta nga miqtë më të mëdhenj. Në fillim janë disa bileta, por së shpejti shumë prej tyre fillojnë të luajnë më seriozisht.

Kumari patologjik është gjithashtu një problem që prek më shpesh meshkujt. Një bashkëshort kumarxhi shpenzon pjesën më të madhe të kohës duke kërkuar para dhe kohë për kumar. Familja vë re gjithçka, por kumarxhiu, si rregull, mohon gjithçka, por borxhet e grumbulluara e vënë në një problem të rëndë, kur kërkon ndihmë nga bashkëshortja ose prindërit. Mirëpo, kumarxhiu nuk mund ta gjejë atë adrenalinën që merr nga kumari, dhe nëse nuk trajtohet i kthehet shpejt vesit të vjetër.

Trajtimi mjekësor për kurimin e kumarit në vetëm 14 ditë

Trajtimi i kumarit si një varësi jo kimike nuk është i lehtë, por me ndihmën e farmakoterapisë dhe psikoterapisë adekuate, si dhe edukimit për sëmundjen, lënia e kumarit është e mundur! Ne do t’ju ndihmojmë të zvogëloni rrezikun për bixhoz.

Nëse jeni të interesuar për trajtimin e kumarit, mos ngurroni të na telefononi ose të na dërgoni e-mail.

Ose na kontaktoni përmes formës së postës elektronike.