Varësia nga benzodiazepinat

Pasqyra e Përmbajtjes

Benzodiazepinat i përkasin grupit të barnave psikoaktive që veprojnë si depresantë të sistemit nervor qendror. Benzodiazepinat bëjnë pjesë në grupin e anksiolitikëve, qetësuesve dhe hipnotikëve. 

Kur bëhet fjalë për llojet e benzodiazepinave, benzodiazepinat më të zakonshme të përdorura janë Diazepam (Bensedin, Apaurin) Bromazepam (Lexilium, Lexaurin) Lorazepam, Alprazolam (Xalol, Xanax). Njerëzit shumë shpesh i marrin ato në situata stresuese, pa u konsultuar me mjekët, duke mos ditur se mund të zhvillojnë varësi.

Efekti i benzodiazepinave është qetësues, anksiolitik, hipnotik, relaksues i muskujve dhe antikonvulsant. Çdo lloj benzodiazepine është i ndryshëm në pluhur. Kjo sepse qëllimi themelor i çdo preparati benzodiazepine individual deklarohet sipas efektit që është më i theksuar në të.

Me fjalë të tjera, benzodiazepinat janë një lloj ilaçi qetësues që njerëzit shpikin për të lehtësuar simptomat e ankthit, histerisë, krizave ose spazmave të muskujve.

Ankthi - Arsyeja kryesore e marrjes së benzodiazepinave

Siç e kemi theksuar, benzodiazepinat janë anksiolitikë. Ato merren më së shpeshti për të lehtësuar simptomat e ankthit. Përndryshe, ankthi përfaqëson një frikë të papërcaktuar, domethënë frikë. Frika i referohet një kërcënimi të dukshëm, por në rastin e ankthit, kjo frikë i referohet supozimit të ndonjë kërcënimi, domethënë si parandjenjë se diçka e keqe do të ndodhë. 

Prandaj këtu lind pyetja – cilat janë shkaqet e ankthit?

Ashtu si të gjitha problemet e tjera psikologjike, edhe ankthi nuk ka një shkak të vetëm, por një kombinim të disa faktorëve (gjenetikë dhe mjedis). Disa njerëz lindin me një sistem nervor më të ndjeshëm. Nga ana tjetër, një person mund të përjetojë një përvojë traumatike gjatë jetës së tij, e cila mund të jetë shkas për ankthin.

Faktorët për shfaqjen e ankthit

Shpesh individi pa asnjë këshillë mjekësore, merr benzodiazepine duke menduar se ato janë ilaçe ankthi. Por përdorimi afatgjatë, i detyruar dhe i tepruar i këtyre substancave shkakton ndryshime neurologjike dhe zhvillimin e tolerancës. Kjo do të thotë që një person ka nevojë për doza më të larta të benzodiazepinave për të arritur të njëjtin efekt. Rritja e dozave të benzodiazepinave çon në varësi të plotë fizike dhe psikologjike.

Vendoseni jetën tuaj në rrugën e duhur

Na telefononi dhe caktoni një takim me mjekët tanë

BENZODIAZEPINAT DHE EFEKTET E TYRE

Përparësitë e benzodiazepinave janë veprimi i tyre i shpejtë, i cili mund të shihet tashmë pas marrjes së parë të ilaçit. Prandaj dëgjohet shpesh se benzodiazepinat veprojnë si qetësues. 

Megjithatë, përdorimi kronik i benzodiazepinave mund të çojë relativisht shpejt në sindromën e varësisë dhe tërheqjes. Prandaj, këshillohet që koha e terapisë me benzodiazepine të kufizohet në një maksimum prej 4 javësh vazhdimisht, dhe më pas të zvogëlohet gradualisht doza derisa ilaçi të ndërpritet plotësisht.

Përveç kësaj, benzodiazepinat, në përdorim të tepruar dhe të pakontrolluar, mund të shkaktojnë një efekt kundërprodhues, d.m.th. rritje e ankthit, eksitimit, nervozizmit ose sjelljes agresive. Janë përshkruar edhe raste të depresionit, sjelljeve vetëvrasëse apo nga ana tjetër euforisë.
Benzodiazepinat mund të çojnë shpejt në varësi, prandaj trajtimi i benzodiazepinave është i nevojshëm.

Trajtimi i abuzimit me benzodiazepine?

Ka disa tregues që tregojnë se individi abuzon me benzodiazepinat. Disa nga shenjat e abuzimit me benzodiazepinat janë:

Është qetësues? Benzodiazepinat dhe kriza e tërheqjes

Abuzimi më i zakonshëm i benzodiazepinave është gjatë pagjumësisë dhe në situata stresuese. Atëherë individi i trajton benzodiazepinat si qetësues. Shpesh, në fillim, personi i përcakton vetë dozat. Në fillim merret sipas nevojës, pa mbikëqyrjen e mjekut dhe për një periudhë më të gjatë kohore, madje deri në gjashtë muaj. Pas një kohe të caktuar, ka një rritje të tolerancës ndaj benzodiazepinave, që do të thotë se nevojitet një dozë më e lartë e barit për të marrë të njëjtin efekt.

Simptomat e krizës të tërheqjes nga benzodiazepinat

Pas ndërprerjes së marrjes së benzodiazepinave shfaqen simptoma të krizës së abstinencës, të cilat në fillim nuk njihen si mungesë benzodiazepine. Nëse shfaqen simptoma të krizës së abstinencës, kjo do të thotë se personi ka krijuar një varësi dhe duhet të kontaktojë një profesionist për ndihmë. 

Simptomat fizike të krizës së varësisë: rrahje të shpejta të zemrës, dridhje, shtrëngime në gjoks, ngërçe në stomak, nauze, të vjella, marramendje, humbje oreksi, mbindjeshmëri ndaj dritës, prekjes, dhimbje koke, sulme epileptike.

Simptomat mendore të një krize abstinence: rritja e nervozizmit, ankthi, sulmet e panikut, humbja e përqendrimit, memoria e dobët, pagjumësia dhe paranoja mund të shfaqen si pasoja më e rëndë psikologjike. Simptomat janë shumë të pakëndshme dhe me intensitet të fortë. Simptomat fillojnë 1-2 ditë dhe deri në tre javë pas ndërprerjes së mjekimit.

Përdoruesit e substancave psikoaktive, dhe më së shpeshti të varurit nga opiumet dhe alkooli, abuzojnë me droga nga grupi i benzodiazepinave për të arritur një efekt ose gjendje të ngjashme me atë të prodhuar nga substanca që ata përdorin normalisht dhe janë të varur nga ajo (kompensimi).

Trajtimi me benzodiazepinë

Trajtimi me benzodiazepinë është një proces afatgjatë dhe i menaxhuar profesionalisht. Ai përfshin uljen e dozave të benzodiazepinave ndërkohë që merret njëkohësisht terapia kundër abstinencës që nuk është nga grupi i benzodiazepinave. Nga ana tjetër, tërheqja e benzodiazepinës përbën një rrezik serioz që duhet marrë parasysh kur vendoset për një metodë detoksifikimi. 

Detoksikimi nga benzodiazepinat kryhet duke ulur dozat e benzodiazepinave sipas një skeme të krijuar në bazë të dozës me të cilën pacienti erdhi dhe filloi trajtimin. Njëkohësisht përdoren barna që nuk janë nga grupi i benzodiazepinave (antikonvulsantët për profilaksinë e sulmit, neuro-stabilizuesit, bllokuesit B, barnat spazmolitike, analgjezikët…).

Këto barna kanë për detyrë të zvogëlojnë ose eliminojnë simptomat e një krize që ndodh për shkak të mungesës së barit. Për këtë arsye, problemi i varësisë nga benzodiazepinat është i pamundur të zgjidhet në shtëpi. Ndërprerja e menjëhershme e përdorimit të benzodiazepinave mund të shkaktojë pasoja të rënda psikologjike dhe fizike, veçanërisht kur doza e benzodiazepinave ishte e lartë.

Trajtimet mjekësore për trajtimin e të varurve nga benzodiazepinat zgjasin 14 ditë

Nëse individi është i varur nga benzodiazepinat për një kohë të gjatë, kjo është shenjë se ka ardhur koha për trajtimin me metodat më të fundit. Me metodat tona të trajtimit, individi do të heqë qafe zakonet e këqija, do të rifitojë shëndetin dhe do të rifitojë kontrollin mbi jetën e tij.

Ose na kontaktoni përmes formës së postës elektronike.