Trajtimi i varësisë ndaj kanabisit

Pasqyra e Përmbajtjes

Kanabis ose marihuana, shpeshherë është klasifikuar në grupin e drogave të lehta, por duhet të dini se ky është një nga keqkuptimet më të mëdha, pasi të gjitha drogat janë të rrezikshme. Kanabisi shkakton dëmë të shumta në shëndetin fizik, mendor dhe social të konsumatorit. Pasoja më e madhe dhe, në të njëjtën kohë, më e rrezikshme e konsumimit të kësaj lënde narkotike është varësia ndaj saj, prandaj është e nevojshme që të trajtohet varësia nga kanabisi (marihuana, hashashi). 

Gjithçka fillon me kanabisin. Shumë përdorues të substancave të tjera psikoaktive, si heroina apo kokaina, filluan me përdorimin e kanabisit. Fatkeqësisht, të rinjtë fillojnë të konsumojnë që në moshë shumë të hershme, madje edhe në vitet e adoleshencës. Është vlerësuar se më shumë se 50% e të gjithë të rriturve kanë filluar përdorimin e kanabisit para moshës 18 vjeç.

Trajtimi i varësisë ndaj kanabisit në fillim të konsumimit është sfida më e madhe, pasi personi beson se nuk ka asnjë problem. Por realiteti është ndryshe, sepse varësia nga barërat e këqija është një sëmundje tinëzare

Çfarë është kanabisi?

Kanabisi ose marihuana i referohet disa përgatitjeve të bimës Konop (Kanabis) dhe i përket grupit të kanabinoidëve. Shumë njerëz pyesin se si duket kanabisi? Kanabisi është një bimë që rritet në rajonet tropikale. Gjethet e bimës femërore, si dhe lulet, mund të tymosen ose përgatiten si çaj, ndërsa rrëshira e bimës është më e fortë dhe quhet hashash. 

Tetrahidrokanabinoli (THC), është një substancë psikoaktive që gjendet në bimën Konop, e njohur si kanabis. THC-ja është përgjegjëse për varësinë ndaj kanabisit.

Kur tymoset përdoret si cigare, THC-ja kalon përmes mushkërive në qarkullimin e gjakut ku transportohet në tru dhe organe të tjera. Kur arrin në tru, lidhet me receptorët e qelizave nervore në pjesët e trurit përgjegjës për përqendrimin, koordinimin, kujtesën, të menduarit, kënaqësinë dhe emocionet. Ky është shkaku i efektit “të lartë” që shkakton kanabisi.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e përdorimit të kanabisit?

Kanabisi është një drogë që çon në varësi dhe probleme. Kjo substancë psikoaktive është e dëmshme dhe e rrezikshme për shëndetin mendor dhe fizik, sepse kombinon efektet e kategorive të drogave të ndryshme si alkooli, qetësuesit apo drogat halucinogjene. 

Një emër tjetër për varësinë ndaj kanabisit është varësia nga barërat e këqija ose çrregullimi i përdorimit të kanabisit. Kur individi vazhdon të konsumojë marihuanë, pavarësisht të gjitha efekteve të dëmshme që shkakton kjo drogë, atëherë mund të themi se ka varësi nga kanabis.

Sidoqoftë, këtu lind pyetja kryesore – si të njohim një të varur nga kanabisi? Dmth cilat janë simptomat e konsumimit të kanabisit dhe varësisë ndaj kësaj lënde narkotike.

Me ndihmën tonë dhe metodat inovative, varësia ndaj kanabisit do të bëhet pjesë e së kaluarës.

Vendoseni jetën tuaj në rrugën e duhur

Na telefononi dhe caktoni një takim me mjekët tanë

CILAT JANË PASOJAT E KONSUMIMIT TË KANABISIT?

Hulumtimet kanë treguar se ka disa faktorë që përcaktojnë nëse dikush do të krijojë varësi nga kanabisi. Ndër të tjera, ato përfshijnë gjenetikën, përvojat stresuese dhe traumatike të jetës, presionin e bashkëmoshatarëve dhe mjedisit, abuzimin dhe neglizhencën në fëmijëri etj.

Efektet afatshkurtra negative të kanabisit

Halucinacione, deluzione, dëmtime të kujtesës dhe funksionit kognitiv, perceptimi ndryshe i kohës, perceptimi ndryshe shqisor, psikozë, panik, sulme paniku, rritje të rrahjeve të zemrës, marramendje dhe të përziera, ankth, e qeshur e pakontrolluar dhe fragmente frike, tension, sy të skuqur, çorientim .

Efektet anësore afatgjata të kanabisit

Ato lindin për shkak të efekteve kronike dhe efekteve të kanabisit në tru. Kur bëhet fjalë për efektet e kanabisit, me konsumimin afatgjatë dhe të tepruar, ka ndryshime në tru, sepse ai ndikon në ndryshimet në pjesët e trurit që menaxhojnë përgjigjen ndaj stresit, motivimit dhe shpërblimit. Kanabis ndikon negativisht në fertilitet, shkakton rritje të presionit të gjakut, marramendje, mërzitje emocionale dhe ankth.

Përveç kësaj, pasojat afatgjata të kanabisit përfshijnë: uljen e IQ-së, depresion, dëmtimin e kujtesës, psikozat kronike, skizofreninë, mendimet dhe sjelljet vetëvrasëse, uljen e ndjeshme të aftësisë për të kryer detyrat e punës. 

Kur ndaloni përdorimin e kanabisit, shfaqen simptomat e krizës së abstinencës. Këto simptoma përfshijnë nervozizëm, pagjumësi, ankth, depresion, mungesë oreksi…

Trajtimi mjekësor për 14 ditë i varësisë ndaj kanabisit

Përdorimi i kanabis çon në momentin kur pacientët kuptojnë se e kanë kapërcyer varësinë dhe se ai ka një efekt të dëmshëm për ta dhe mjedisin e tyre. Është momenti kur njerëzit pyesin veten “si të heqin dorë nga kanabisi” ose “çfarë është e nevojshme për të ndaluar konsumimin e kanabisit“. Pastaj ata fillojnë të kërkojnë ndihmë. Trajtimi i varësisë ndaj kanabisit është i mundur në klinikën tonë moderne ku ekipi ynë mjekësor i ekspertëve ka rezultate të jashtëzakonshme.

Ose na kontaktoni përmes formës së postës elektronike.