Trajtimi i ankthit

Largohuni nga frika juaj

Ankthi është çrregullimi mendor më i zakonshëm që prek njerëzit e të gjitha moshave. Është vlerësuar se rreth 30% e njerëzve vuajnë nga çrregullimi i ankthit në një moment të jetës së tyre. Kjo ndodh më shpesh tek femrat. Prandaj, trajtimi i ankthit është mënyra e vetme për të kapërcyer këtë problem psikologjik, i cili fatkeqësisht po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm. 

Është e rëndësishme të dimë se frika dhe ankthi përbëjnë një pjesë të pandashme të jetës sonë. Megjithëse këto ndjenja janë të pakëndshme, ato janë të dobishme në të njëjtën kohë: na lejojnë të vlerësojmë më shpejt situatat e rrezikshme në të cilat ndodhemi dhe na përgatitin për një reagim të shpejtë.

Frika dhe ankthi i papërcaktuar që ju pengon në jetë

Ndjenja që lind herë pas here si reagim ndaj situatave të ndryshme, si përvoja të reja, marrja e provimeve, pritjet e rezultateve etj., është një reagim normal që e përjetojnë të gjithë. Megjithatë, nëse shpesh është prezente dhe intensive, dhe nëse ndërhyn në funksionimin tonë të përditshëm, atëherë është një çështje e ankthit patologjik që duhet trajtuar. 

Megjithatë, kjo nuk duhet t’ju shqetësojë, sepse trajtimi sjell rezultate afatgjata, duke ju larguar frikën dhe ankthin.

Çfarë është ankthi?

Duhet të keni menduar se çfarë është ajo të paktën një herë në jetën tuaj. Me pak fjalë, çrregullimi i ankthit është një frikë që, në mënyrë metaforike, ju lidh duart. 

Është një frikë ose frikë e papërcaktuar, në krahasim me frikën që ka të bëjë kryesisht me një kërcënim të dukshëm. I referohet një ndjenje të vazhdueshme (të mëparshme) se diçka e keqe do të ndodhë. Kur është irracionale ose patologjike, dmth. kur shfaqet një çrregullim ankthi, atëherë burimi racional i frikës përjashtohet ose burimi ekziston, por reagimi i ankthit është më intensiv dhe më i shpeshtë se normalja.

Në fakt, është një gjendje në të cilën individi përjeton disa emocione të pakëndshme dge të parehatshme si frika, tensioni, ankthi, një ndjenjë pasigurie. Individi që vuan është i pasigurt për rezultatin e një ngjarjeje të ardhshme.

Në situata të tilla njeriu mbianalizon, shqetësohet, mendon, merret me mendime që nuk i kontrollon dot, ka vazhdimisht frikë, ose ka “sulme” frike se situata mund të ndërlikohet në të ardhmen. Si rezultat, personi bëhet shumë i ndjeshëm, i përqendruar edhe në detajet më të vogla që i konsideron si shenjë të një situate të rrezikshme ose të afërt vdekjeprurëse. 

Prandaj, kjo është një gjendje jashtëzakonisht kërkuese mendore dhe fizike për një person që vuan nga ky çrregullim. Prandaj, nuk është për t’u habitur që shumë njerëz pyesin “a mund të shërohet” apo “si ta kurojmë”.

Simptomat e ankthit

Për të përcaktuar nëse duhet të filloni trajtimin për ankthin, fillimisht duhet të shihni se cilat janë simptomat e këtij problemi psikologjik. Të gjitha shenjat dhe treguesit e çrregullimit të ankthit mund të ndahen në dy grupe: fizike dhe psikologjike.

Simptomat fizike:

Simptomat psikologjike:

Ankthi shfaqet si një reagim ndaj stresit ose rrezikut intensiv, ose mund të jetë rezultat i një akumulimi afatgjatë të stresit më pak intensiv që zgjat.

Vendoseni jetën tuaj në rrugën e duhur

Na telefononi dhe caktoni një takim me mjekët tanë

Cilët janë faktorët e rrezikut për zhvillimin e ankthit?

Ka një sërë faktorësh që mund të shkaktojnë shfaqjen dhe zhvillimin e ankthit. Është shumë e rëndësishme të njihen këta faktorë në mënyrë që të dimë se si t’i trajtojmë në mënyrë më efektive. 

Këto mund të jenë përvoja traumatike të tilla si abuzimi, dhuna, aksidentet rrugore, vdekja e një personi të afërt, etj. Individi mund të zhvillojë ankth nëse është dëshmitar i një ngjarjeje traumatike që ka ndodhur aty pranë.

Individët janë në rrezik më të madh për të zhvilluar çrregullime të ankthit në një moment të jetës së tyre për arsyet e mëposhtme:

Llojet e çrregullimeve të ankthit:

Gjatë fazës më intensive, individi zakonisht ndjen se është në rrezik të afërt. Pastaj individi shpesh mendon se diçka e tmerrshme po i ndodh, si ataku në zemër ose goditjet në tru, beson se do të mbytet, do të humbasë mendjen ose do të çmendet.

Llojet e ankthit

Agorafobia – frika që më së shpeshti shfaqet pas sulmeve të mëparshme të panikut ose një situate traumatike. Karakteristikë kryesore është frika për t’u futur në situata të caktuara ose, nëse hyn në një situatë dhe shfaqet frika, personi ikën nga ato situata.

Shkaktuar nga një gjendje mjekësore – sëmundje kronike, kancere, sëmundje autoimune.

I shkaktuar nga PAS – më pas shfaqet dhe dominon në krizat e tërheqjes psikologjike.

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv – çrregullimi më serioz i ankthit i karakterizuar nga obsesione dhe detyrime. Obsesionet janë mendime, imazhe dhe impulse ndërhyrëse dhe të pakëndshme që zvarriten dhe ndërpresin rrjedhën normale të mendimit. Këto janë përmbajtje shumë të pakëndshme dhe më shpesh të papranueshme për një person. Prandaj, këto mendime çojnë në tension të fortë dhe frikë se ajo për të cilën ata mendojnë nuk do të ndodhë, kështu që ata përpiqen të ndalojnë dhe t’i shtypin këto mendime.

Si reagon trupi ndaj atakut të panikut?

Për t’iu përgjigjur nevojave të shtuara të organizmit gjatë luftimit apo largimit nga situatat “e rrezikshme”, nevojitet një sasi më e madhe oksigjeni, prandaj personi merr frymë më shpejt. Gjithashtu, rrahjet e zemrës rriten dhe presioni i gjakut gjithashtu rritet për një periudhë të shkurtër kohe. E gjithë kjo ndodh për të siguruar gjakun me substancat e nevojshme në sasinë më të madhe të mundshme në pjesët e trupit që i nevojiten më shumë një personi në një moment të caktuar. 

Përveç kësaj, ka një rishpërndarje të gjakut, në mënyrë që fluksi i gjakut të ulet në pjesët që nuk na duhen në momentin e rrezikut, ndërsa rritet në pjesët e tjera.

Trajtimet mjekësore zgjasin 14 ditë

Edhe pse ankthi mund të pushtojë jetën e një personi dhe rrjedhimisht jetën e anëtarëve të familjes së tij, është e rëndësishme të dini se ka një rrugëdalje nga ky rreth vicioz, sepse është i përkohshëm! Prandaj, nëse po pyesni veten “si ta trajtoni” apo “si ta kuroni”, MedTim është zgjidhja juaj. 

Qasjet tona të trajtimit të provuara dhe me famë botërore do t’ju ndihmojnë të shpëtoni nga ankthi dhe të largoni ndjenjën e frikës përgjithmonë. Me ndihmën e psikologëve dhe psikoterapistëve në MedTiM, do të mësoni se si të dalloni frikën tuaj dhe mënyrat për t’i kapërcyer ato.

Në trajtimin e këtyre çrregullimeve, nëpërmjet psikoterapisë u mësojmë pacientëve teknika vetëndihmëse, si teknikat e frymëmarrjes për sulmet e panikut, ndërprerja e rrjedhës së mendimeve negative dhe teknika të tjera.

Ose na kontaktoni përmes formës së postës elektronike.