Trajtimi i varësisë nga kokaina

Pasqyra e Përmbajtjes

Varësia ndaj kokainës është e shërueshme, falë metodave innovative dhe moderne të trajtimit që ju ofrojmë. 

Kokaina është një pluhur kristalor i bardhë me shije të hidhur. Lë një ndjesi shpimi gjilpërash në gjuhë dhe mund të gjendet në forma të tjera si psh. pastë ose gur. Kokaina është narkotik stimulues shumë i fortë që mund tymoset si kokaina crack, të thithet nga hunda, fërkohet në mishrat e dhmbëve, të tretet ose të injektohet.

Me kokainën abuzohet nga efektet e saj stimuluese imanente, pasi ka efekt të fortë në sistemin limbik të trurit, duke krijuar një ndjenjë të fortë kënaqësie.

Kokaina prodhohet nga gjethet e bimës koka që rritet në Amerikën e Jugut. Produkti përfundimtar i nxjerrjes së gjetheve të kokainës është 99% kokainë në formën e hidroklorurit të kokainës, të cilën tregtarët e përziejnë më tej me substanca të tjera të ngjashme në ngjyrë me kokainën (niseshte, sheqer, amfetamina…). Ku arrin tek përdoruesi përfundimtar në një përqendrim midis 30 dhe 60 përqind.

Pavarësisht nga forma e përdorur e kokainës, duhet theksuar se kjo substancë psikoaktive krijon shumë varësi. Një përdorim i vetëm i kokainës ndonjëherë është i mjaftueshëm që një person të krijojë varësi. Edhe përdorimi i rastësishëm i kokainës mund të shkaktojë varësi. Megjithatë, trajtimi nga kokaina është gjithashtu i mundur, si dhe rikthimi i jetës normale, të shëndetshme dhe të lumtur. Trajtimi i varësisë ndaj kokainës dhe trajtimi i plotë mjekësor është krijuar posaçërisht për ta bërë tërheqjen nga kjo drogë sa më komode dhe pa dhimbje.

Varësia ndaj kokainës dhe trajtimi i saj?

Personat që kanë problem me varësinë nga kokaina fillojnë ta përdorin këtë drogë kryesisht nga kurioziteti, në një mënyrë që mund të përshkruhet si kompulsive. Me fjalë të tjera, varësia ndaj kokainës krijohet kur një person ndjen një dëshirë të papërshkrueshme dhe dërrmuese për të përdorur kokainë, edhe nëse është i vetëdijshëm se mund të shkaktojë pasoja të dëmshme.

Serotonina dhe dopamina janë substanca kimike në trurin tonë që janë përgjegjëse për ndjenjën e humorit të mirë, lumturisë dhe kënaqësisë. Në të njëjtën kohë, falë këtyre neurotransmetuesve shmangen ndjenjat e depresionit, trishtimit dhe humorit të keq. Abuzimi i çdo droge, përfshirë kokainën, rrit sasinë e këtyre neurotransmetuesve, gjë që e bën ndjenjën e lumturisë dhe kënaqësisë edhe më të madhe. 

Varësia nga kokaina shkaktohet nga mënyra se si ky ilaç ndikon në sistemin neurotransmetues të trurit. Pavarësisht nga mënyra se si konsumohet kokaina, kjo substancë psikoaktive shumë shpejt hyn në qarkullimin e gjakut dhe arrin në tru, duke shkaktuar akumulimin e dozave të larta të dopaminës. Për shkak të kësaj, individi ndjen një rritje të madhe të emocioneve euforike dhe dëshiron të ndjejë të njëjtat emocione përsëri.

Dëshira për të përjetuar sërish euforinë rrit nevojën, ose dëshirën e individit për konsumim të kokainës, me shfaqjen e efekteve negative fizike, psikologjike dhe sociale. Trupi reagon më pak ndaj kokainës, për këtë arsye nevojitet konsumimi i dozave më të mëdha për të arritur të njëjtin efekt (tolerancë). Më saktësisht, individi fillon të përdorë rregullisht kokainën, për të shmangur simptomat e pakëndshme të krizës së tërheqjes.

Kur individi nuk mund t’i rezistojë deshirës për ta konsumuar, e cila i pengon përditshmërinë e tij, atëherë mund të themi se ai ka krijuar varësi nga kokaina.

Simptomat e varësisë ndaj kokainës

Jo vetëm varësia ndaj kokainës e shkatërron individin, por edhe njerëzit përreth tij. 

Përdorimi i zgjatur i kokainës ka një ndikim negativ jo vetëm në shëndetin mendor, por edhe në shëndetin fizik, veçanërisht në sistemin kardiovaskular. Kokaina zhvillon shpejt varësinë psikologjike, që do të thotë se përdoruesi duhet ta konsumojë në mënyrë të vazhdueshme për një periudhë të gjatë kohore në mënyrë që të ndihet normal. Kur zhvillohet varësia psikologjike, toleranca zhvillohet në të njëjtën kohë, ndërsa simptomat e tërheqjes do të shfaqen kur të ndërpritet konsumimi.

Kokaina konsumohet me anë të tymosjes, nuhatjes, injektimit ose me inhalimit. Pas marrjes nga hunda shkakton një eufori të fortë, individi ndjen forcë dhe nevojë për aktivitet të vazhdueshëm, stimulon qelizat e sistemit nervor, zemrës dhe enëve të gjakut dhe rrit sekretimin e dopaminës.

Simptomat e varësisë ndaj kokainës ndryshojnë nga individi në individ, siç është rasti me abuzimin me çdo substancë psikoaktive. Megjithatë, ka disa simptoma psikologjike, fizike dhe të sjelljes që janë treguar në mënyrë empirike se janë shenja të përdorimit të kokainës.

Simptomat e zakonshme të varësisë ndaj kokainës:

Simptomat psikologjike të varësisë nga kokaina

Simptomat fizike të varësisë ndaj kokainës

Simptomat e sjelljes së varësisë nga kokaina

Vendoseni jetën tuaj në rrugën e duhur

Na telefononi dhe caktoni një takim me mjekët tanë

PASOJAT E VARËSISË NGA KOKAINA

Është fakt se me kokainën abuzohet për shkak të ndjenjës së euforisë që shkakton kjo substancë psikoaktive. Megjithatë, siç e kemi theksuar, varësia ndaj kokainës shkakton pasoja të shumta të padëshiruara. 

Për shkak të marrjes me hundë të kokainës, ka një humbje të nuhatjes, gjakderdhje nga hunda, acarim të mukozës së hundës, e cila mund të shkaktojë inflamacion kronik dhe rrjedhje të hundës. Ndryshimet dhe çrregullimet e sjelljes, ndjeshmëria ndaj zhurmës, dëshira e shtuar për lëvizje dhe komunikim, gjendja e konfuzionit, impotenca dhe lodhja e shpejtë mendore vërehen te personat e varur nga kokaina.

Përdoruesit me injektim të kokainës zhvillojnë reaksione alergjike ose ndaj drogës ose ndaj disa aditivëve që gjenden në kokainën e rrugës, të cilat mund të çojnë në vdekje. Injektimi i kokainës mbart me vete edhe rrezikun e infektimit me HIV dhe HCV. Konsumimi oral i kokainës mund të çojë në gangrenë të zorrëve, pasojë e së cilës është zvogëlimi i qarkullimit të gjakut.

Kokaina është një substancë që redukton nevojën për ushqim, kështu që shumë përdorues kronikë të kokainës humbin oreksin e tyre, duke rezultuar në humbje peshe.

Pasojat psikike ndodhin për shkak të konsumit të zgjatur dhe të tepruar të kokainës. Paranoja, frika, depresioni, rritja e presionit të gjakut dhe goditja në tru ose sulmi në zemër mund të ndodhin më shpesh. Gjithashtu, përdorimi i vazhdueshëm i kokainës mund të shkaktojë nervozizëm, zemërim, halucinacione. Varësia ndaj kokainës shkakton shumë komplikime të tjera mjekësore si problemet kardiovaskulare, të frymëmarrjes, tretjes dhe neurologjike. Këto efekte do të diskutohen së shpejti. 

Në praktikë, rezulton se njerëzit shpesh konsumojnë kokainë së bashku me substanca të tjera psikoaktive dhe më së shpeshti e bëjnë këtë me alkool. Të dyja këto substanca ndikojnë ndjeshëm në aftësinë për të menduar në mënyrë racionale, duke ndryshuar gjendjen e vetëdijes. Kombinimi i kokainës dhe alkoolit ka efekte më të forta sesa konsumimi i njërës prej këtyre dy substancave vetëm dhe në raste ekstreme mund të çojë në vdekje.

Speedball është konsumimi i kokainës dhe heroinës në të njëjtën kohë, ku dhe ky kombinim mund të çojë në mbidozë dhe vdekje, për shkak të ndalimit të frymëmarrjes.

Efektet afatshkurtra negative të përdorimit të kokainës

Efektet e drejtpërdrejta që mund të ndodhin menjëherë ose një ditë pas marrjes së kokainës:

Efektet negative afatgjata të përdorimit të kokainës

Përdorimi i rregullt dhe kronik i kokainës mund të shkaktojë një gjendje tolerance ndaj kësaj substance psikoaktive. Rritja e dozës ose marrja e kokainës më shpesh çon në pasoja afatgjata të padëshiruara fizike dhe psikologjike.

Trajtimi i varësisë nga kokaina dhe kriza e abstinencës

Kokaina është një substancë psikoaktive shumë e varur dhe abuzimi afatgjatë i kokainës dëmton trupin në tërësi. Ndërsa individi përshtatet me praninë e kokainës në sistemin e tij, domethënë, ndërsa truri përshtatet me shpërthimet e dopaminës, ky neurotransmetues bëhet gjithnjë e më pak i ndjeshëm ndaj kokainës. 

Me fjalë të tjera, ndërprerja e papritur e përdorimit të kokainës ose mungesa e papritur e kokainës nga sistemi i përdoruesit mund të shkaktojë simptoma jo shumë të këndshme të një krize të tërheqjes. Kjo gjendje mund të rezultojë që personi tani duhet të përdorë një sasi më të madhe kokaine ose ta përdorë atë më shpesh për të shmangur simptomat e pakëndshme të një krize abstinence.

Kur ndaloni marrjen e kokainës, pas konsumimit të përditshëm, të ashtuquajturat kriza të kokainës, kur pacienti ndihet i shqetësuar, bëhet agresiv dhe ka një dëshirë të madhe për ta marrë përsëri në mënyrë që të funksionojë “normalisht”.

Simptomat e krizës së tërheqjes përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në:

Për të shmangur të gjitha këto simptoma të pakëndshme dhe që shkëputja nga kokaina të bëhet pa asnjë problem, është e nevojshme trajtimi i varësisë ndaj kokainës me metoda të reja, të provuara dhe moderne.

Efektet e përdorimit të kokainës në cilësinë e jetës

Trajtimi nga kokaina - Trajtim mjekësor për 14 ditë

Truri mësohet shumë shpejt me kokainën dhe shpejt bëhet “lodra” e preferuar e të rinjve, gjë që i tërheq edhe më shpejt në varësi. Kjo përshtatje e trurit me kokainën quhet neuroadaptim. 

Varësia me kokainë është një problem serioz si për pacientin ashtu edhe për familjen e tij, dhe trajtimi i varësisë ndaj kokainës përfshin një qasje psikologjike, sociale dhe farmakologjike. Në mënyrë që trajtimi i varësisë nga kokaina të zbatohet plotësisht, kërkohet ndryshimi i stilit të jetesës dhe vazhdimi i trajtimit në të gjitha fazat që kryhen në klinikën tonë për trajtimin e varësisë.

Ose na kontaktoni përmes formës së postës elektronike.