Efektet e hashashit: simptomat, pasojat e konsumimit dhe trajtimi

Përmbajtja:

Cilat janë efektet e kanabisit dhe si t'i trajtojmë ato?

Efektet e kanabisit ose marihuanës mund të jenë afatshkurtër dhe afatgjatë. Por para se të flasim për efektet e tij, le të shohim ç’formë është kanabisi dhe si përdoret. 

Kanabisi (përmes tymosjes, hash, etj.) është një substancë psikoaktive që fitohet nga bima femër e konopit, e cila ka si përbërës aktiv tetrahidrokanabinolin (THC) i pranishëm në koncentrimin më të lartë në ato që quhen lulet e kanabisit. 

Kanabisi, mund të ketë forma të ndryshme në varësi të mënyrës së ekstraktimit.

Kanabisi mund të jetë gjysëm i ngurtë ose më pak pastoz. Ngjyra e tij mund të ndryshojë në varësi të origjinës, mund të jetë e verdhë, kafe, e zezë ose e kuqërremtë. Po ashtu, mund të ndryshojë edhe në lidhje me ngurtësinë.

Kanabisi ka një koncentrim të rëndësishëm të THC-së ose tetrahidrokanabinolit. Kjo është ajo që definon efektet karakteristike psikoaktive të substancës. Këto efekte mund të ndryshojnë nga një ndjesi e këndshme e euforisë dhe emocionit deri te diçka më e lehtë, në varësi të mënyrës së konsumimit.

Kanabisi ose marihuana është një lëndë e pasuruar bimore që mund të përmbajë një përqindje shumë të lartë të kanabinoideve, të cilat zakonisht llogariten rreth 20-60%, krahasuar me 15-21% që zakonisht gjenden në hashash.

Është e rëndësishme të theksohet se kanabisi shkakton varësi. Simptomat e intoksikimit përfshijnë tahikardi, dridhje dhe halucinacione.

Cilat janë efektet e kanabisit?

Kanabisi është pjesë e substancave që kanë veti narkotike, të afta për të ndryshuar disa lloje të perceptimeve. 

Prandaj, është një substancë që përmban parime që mund të ndryshojnë gjendjen psiko-fizike të një personi, pavarësisht moshës së tij.

Efektet e kanabisit mund të ndryshojnë nga personi në person.

Efektet e kanabisit në sistemin nervor

Kanabisi përmban parime active që veprojnë në funksionet psiko-fizike të atyre që e konsumojnë, por në mënyra të ndryshme në varësi të personit dhe sasisë së produktit të konsumuar. 

Tek disa persona, efektet nuk janë të forta, ndërsa te të tjerët janë më të theksuara.

Mund të themi se efektet e para që një person mund të përjetojë pas konsumimit të hashashit lidhen me ndryshimet në perceptimin e hapësirës dhe kohës, si dhe në ndjenjat, por edhe në gjendjen e vëmendjes dhe reaktivitetit fizik.

Po ashtu, besohet se përdorimi i kësaj substance kur truri ende nuk ka mbaruar plotësisht zhvillimin, në periudhën adoleshente, çon në një shkallë më të lartë të shfaqjes së sëmundjeve mendore.

Efektet afatshkurtra dhe afatgjata të kanabisit

Efektet e kanabisit: Diferenca midis efekteve afatshkurtëra dhe afatgjata

Pas konsumimit të kanabisit, ekzistojnë efekte që zhduken pas disa orësh dhe të tjerë që zgjasin më gjatë. Në këtë rast, flasim për një produkt që vjen nga marihuana me përmbajtje të lartë të THC-së. 

Për të arritur efektet afatgjata të kanabisit, natyrisht, është e nevojshme ta konsumoni për një kohë më të gjatë.

Të shohim për cilat efekte bëhet fjalë.

Efektet e menjëhershme pas konsumimit janë:

Efektet afatgjatë të kanabisit mund të shkaktojnë dëme që në disa raste mund të bëhen shumë serioze dhe të vështira për t'i shëruar:

Andaj mund të themi se kanabisi shkakton efekte ambivalente në sistemin nervor. Është veçanërisht e rëndësishme të kushtohet një kujdes maksimal për fenomenet e varësisë dhe tërheqjes. 

Truri i njeriut lehtë adaptohet në konsumimin e substancave të pranishme gjatë “tymosje”, në mënyrë që të ndryshojë pambarimisht funksionimin e tij.

Për këtë arsye është e rëndësishme të mos abuzoni këtë produkt, për të shmangur varësinë psikologjike dhe efektet negative si sulmet e panikut, paranoja, gjendje depresive dhe çrregullime të tjera të ngjashme.

Pa dyshim, pavarësisht rrezikut të pranishëm, konsumimi i hashashit mund të jetë i kontrolluar. Në shumë raste, ka treguar të jetë i dobishëm në uljen e gjendjeve të dhimbshme të lidhura me sëmundje të caktuara.

Kanabisi dhe efektet e tij fizike me kalimin e kohës

Përdorimi i kanabisit në një periudhë të gjatë kohore mund të çojë në shumë probleme me sistemin kardiovaskular dhe respirator. Personat që përdorin kanabis ose marihuanë për një kohë të gjatë mund të përjetojnë sëmundje si bronkiti, kollitja kronike, pneumoni, si dhe kardiomiopatia. Gjithashtu, ekziston një rrezik i lartë për sulm kardiak dhe goditje në tru, që në disa raste çojnë në vdekje të papritur. 

Gjithashtu rritet mundësia e çrregullimeve hormonale, infeksioneve të rrugëve të frymëmarrjes, dhe problemet e zemrës.

Tek gratë shtatzëna, efektet fizike të kanabisit gjithashtu ndikojnë tek bebet (që mund të kenë çrregullime neurologjike dhe/ose peshë të ulët në lindje).

Efekti i kanabisit në humor

Kur bëhet fjalë për efektet psikologjike të kanabisit, ato bëhen të dukshme menjëherë pas konsumimit të drogës. 

Personat mund të kalojnë nga euforia në trishtim madje edhe brenda disa minutash, dhe mund të paraqiten edhe epizoda depresioni. Persona që sapo kanë konsumuar hashash nuk janë në gjendje të plotë të koncentrimit, nuk mund të mendojnë qartë dhe kanë vështirësi në zgjidhjen e çështjeve të vogla të përditshme.

Në orët në vazhdim, mund të ketë humbje të kujtesës, veçanërisht për ngjarjet e fundit: dreka e ditës së mëparshme, detyrat e ditës së mëparshme, etj. Persona që përdorin substancën kanë një perceptim të gabuar të realitetit dhe në disa raste ndjehen nervoz dhe të pakënaqur pa arsye.

Sa i përket pasojave neurologjike, ato lidhen me zvogëlimin e ekuilibrit dhe stabilitetit në lëvizje.

Efektet e kanabisit në sy - cilat janë dhe si t'i njihni ato

Syte e personit që përdor hashash mund të bëhen të kuq dhe të shndritshëm për shkak të dilatimit të enëve të gjakut. Përveç kësaj, mund të ketë zvogëlim të shikimit dhe një ndjenjë të rritur të ndjeshmërisë ndaj dritës. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se efektet mund të ndryshojnë nga personi në person dhe gjithashtu varen nga sasia dhe frekuenca e përdorimit të hashashit.

Efektet e kanabist në sy mund të përfshijnë:

Sa zgjat efekti i kanabisit

Efekti i kanabisit mund të zgjasë deri në disa orë, në varësi të mënyrës së konsumimit dhe sasisë së marrë. 

Nëse konsumohet duke pirë, efekti fillon brenda disa minutave dhe arrin pikun pas rreth 30 minutave, pastaj gradualisht ul në 2-3 orët e ardhshme.

Nëse merret në mënyrë orale, për shembull në formë galete, efekti mund të jetë më i ngadalshëm, duke zgjatur nga 30 minuta deri në 2 orë, por mund të zgjasë më gjatë (deri në 4-8 orë).

Efektet psikoaktive të kanabisit mund të zgjasin deri në 12 orë, ndërsa efektet fiziologjike, si dilatimi i enëve të gjakut, mund të zgjasin edhe më gjatë.

Në përgjithësi, efekti i kanabisit varet nga sasia e konsumuar, toleranca e personit që e konsumon dhe mënyra e përdorimit.

Efektet anësore të kanabisit - cilat janë ato

Përdorimi i kanabisit mund të shkaktojë disa efekte anësore, afatshkurtëra dhe afatgjata.

Efektet anësore afatshkurtra:

Pasojat e përdorimit afatgjatë:

Rreziku i pasojave rritet me përdorimin e shpeshtë dhe dozat e larta të kanabisit.

Kanabisi (marihuana), drogë e lehtë ose e rëndë?

Dallimi mes drogave të lehta dhe atyre të rënda bëhet në biseda joformale ashtu si edhe në legjislacionin e disa vendeve. Termi “drogë e rëndë” përdoret për drogat që shkaktojnë varësi fizike, ndërsa termi “drogë e lehtë” përdoret për ato droga që shkaktojnë varësi psikologjike të lehtë ose nuk shkaktojnë fare. 

Ky kategorizim shpesh është subjektiv, i kushtëzuar nga faktorë socialë dhe kulturorë për çdo drogë. Nga konteksti, një ilaç i caktuar mund të klasifikohet në mënyra të ndryshme.

Shembuj të drogave të rënda janë heroina, morfina, kokaina dhe metamfetamina. Edhe alkooli dhe nikotina klasifikohen si droga të rënda sepse shkaktojnë varësi dhe janë të rrezikshme për shëndetin. Ilacet në këtë grup shpesh përshkruhen si shkaktarë të varësisë fizike, kanë rrezik më të madh për overdozë dhe sjellin shumë rreziqe për shëndetin, duke përfshirë edhe rezultatin fatal.

Shembuj të drogave të lehta janë kanabisi, mescaline, psilocibini dhe LSD-ja. Termi “droga e lehtë” përdoret më shpesh për konopin kanabisin (marihuanën ose hashashin) sepse nuk është e lidhur me vdekjet, krimet dhe dhunën midis përdoruesve, as nuk ka prova që shkakton varësi fizike.

Abstinenca nga kanabisi

Kanabisi është i lidhur ngushtë me abstinencën. 

Shenjat e abstinencës nga kanabisi janë nervozizmi, pagjumësinë ose çrregullimin e gjumit, humor i keq, ndjesia e shqetësuar, ankthi, “craving”, që do të thotë dëshira intensive për substancën.

Zakonisht, periudha e abstinencës zgjat disa javë. Ndërkohë, organizmi duhet të përshtatet me mungesën e THC-së.

Në përgjithësi, përdoruesit e rregullt të kanabisit kanë dëmtime të shëndetit fizik dhe mendor, nuk janë produktiv në punë dhe nuk arrijnë të krijojnë marrëdhënie normale me të tjerët.

Të rinjtë arrijnë rezultate të dobëta në shkollë ose në universitet, janë më të prirur të kryejnë revoltë dhe sjellje kriminale.

Kanabisi dhe adoleshentët

Përdorimi i kanabisit në mes të adoleshentëve është një problem i rritur në shumë pjesë të botës. Shumë të rinj përdorin këtë substancë sepse e konsiderojnë më pak të rrezikshme në krahasim me drogat e tjera si kokaina ose heroina. 

Megjithatë, kanabisi mund të ketë pasojat negative për shëndetin mendor dhe fizik, si dhe për jetën shoqërore dhe punën e personave që e përdorin.

Përdorimi i kanabisit mund të ndikojë në zhvillimin e trurit të adoleshentëve, shkaktuar probleme me memorien e shkurtër, vështirësitë në koncentrim dhe probleme në mësim.

Gjithashtu, përdorimi i rregullt i kanabisit gjatë adoleshencës mund të rrisë rrezikun e problemeve shëndetësore mendore si depresioni, ankthi dhe shizofrenia.

Në nivel fizik, përdorimi i kanabisit mund të shkaktojë probleme të frymëmarrjes si pneumoni dhe bronkit. Po ashtu, konsumimi i kësaj substancë mund të shkaktojë probleme kardiovaskulare dhe të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive.

Përdorimi i kanabisit gjatë adoleshencës mund të ndikojë në zhvillimin shoqëror dhe psikologjik të adoleshentëve, duke shkaktuar probleme në marrëdhëniet ndërmjet njerëzve dhe vështirësi në vetëbesim. Megjithatë, përdorimi i kanabisit mund të ndikojë edhe në aftësinë për të marrë vendime të adoleshentëve dhe të shkaktojë probleme në shkollë dhe në punë në të ardhmen.

Trajtimi i varësisë nga kanabisi

Të ndalosh përdorimin e kanabisit mund të jetë e vështirë për shkak të varësisë që shkakton, por është e mundur. Nëse nuk mund të bëni vetëm, mos hezitoni të kërkoni ndihmë

Përdorimi i kanabisit mund të ketë efekte pozitive në memorien, zemrën dhe mushkëritë.

Sikurse kemi thënë më parë, ndalimi i konsumimit të kanabisit mund të çojë në përmirësimin e memorjes së shkurtër dhe funksioneve të saj.

Për të ndaluar përdorimin e kanabisit, mund të provoni disa gjëra. Mund të ulni gradualisht konsumimin dhe të vendosni një datë për ndalimin e plotë. Po ashtu, mund të vendosni të ndaloni menjëherë dhe të kërkoni ndihmë nga një ekspert.

Është shumë e rëndësishme të kërkoni ndihmë kur përballeni me varësinë nga kanabisi. Trajtimi për varësinë nga kanabisi është i mundur në klinikën për trajtimin e varësive MedTiM, ku një skuadër mjekësore e specializuar arrin rezultate të jashtëzakonshme.

Trajtimet në MedTiM përfshijnë ekzaminime psikiatrike, analiza laboratorike, ekzaminime specialiste, procedura diagnostike, psikodiagnostikë, psikoterapi, si dhe edukim të pacientëve dhe familjeve të tyre. Terapia e sjelljes, si terapia kognitive-biheviorale (CBT), mund të ndihmojë në ndryshimin e sjelljeve dhe mendimeve që çojnë në përdorimin e kanabisit.

Mbështetja psikologjike, si psikoterapia individuale dhe në grup, mund të ndihmojë në përballjen me problemet shëndetësore mendore, si ankthi dhe depresioni, të cilat mund të kontribuojnë në varësinë nga kanabisi.

Rehabilitimi rezidencial dhe ambulator është gjithashtu një opsion efektiv i trajtimit.

Daliborka Shuto

Daliborka Shuto

Perkthyesja e gjuhës shqipe

Jemi në dispozicionin tuaj në çdo moment

Lexoni më shumë rreth trajtimit të varësisë në blogun tonë