Si të njihni personin e varur nga kokaina

Si të njihni personin e varur nga kokaina dhe pse nuk është e lehtë?

Përmbajtja:

Kokaina është një drogë stimuluese me një potencial shumë të lartë për të shkaktuar varësi. Kjo do të thotë se edhe një dozë e vetme, ose përdorimi i shkurtë i kokainës, mund të sjellë varësi tek personi. Ky narkotik shkakton ndryshime dramatike në tru dhe në sjellje. Për të qenë më të saktë, kokaina në një kohë shumë të shkurtër rrit nivelin e neurotransmetuesve si dopaminës dhe endofrinës, duke çuar në efektin “high”, ose ndjesinë e euforisë dhe kënaqësisë. Prandaj, këtu shtrohet pyetja kryesore – si të njihni një përdorues të kokainës? 

Gjatë viteve 80 dhe 90 të shekullit të kaluar, kokaina u konsiderua si një drogë e përdorur nga njerëzit e klasave shoqërore më të pasura. Sot, kjo substancë psikoaktive, për shkak të qasshmërisë së saj, vazhdon të shkatërrojë miliona individë dhe familje në të gjithë botën.

Në rruge, kokaina shfaqet si një pluhur kristalor i imët dhe i bardhë. Tregtarët e rrugës shpesh përziejnë kokainën me substanca të tjera, si niseshte misri ose miell, për të rritur fitimet e tyre. Mund të përzihet edhe me substanca të tjera psikoaktive, si amfetaminat ose opiumet sintetike, gjë që rrit ndjeshëm shkallën e vdekjes për shkak të abuzimit me kokainën.

Kur individi është nën efektin e kokainës, ata mund ta përdorin këtë narkotik në mënyra të ndryshme. Që mund të jetë kokainë marrja me hundë, ndërsa të tjerët mund ta shkrijnë këtë pllakë dhe ta injektojnë në venë. Disa njerëz përdorin edhe një kombinim të kokainës dhe heroinës – të quajtur speedball.

Si të njihni një perdorues të kokainës dhe pse nuk është e lehtë?

Me kokainën abuzohet në çdo mënyrë dhe në çdo formë. Abuzimi me kokainën sigurisht që do të çojë në varësi. Edhe një përdorim i vetëm i kokainës, siç e kemi theksuar tashmë, mund të kthehet në një model abuzimi, që është hapi i parë drejt varësisë ndaj kokainës. Megjithatë, nuk është e lehtë t’i përgjigjesh pyetjes “si të njohësh personin e varur nga kokaina”, domethënë “si të njohësh një të varur nga kokaina”. 

Para së gjithash, shenjat dhe simptomat e varësisë ndaj kokainës ndryshojnë nga personi në person. Efektet e kokainës në shumicën e rasteve janë intensive, por të shkurtra. Për shembull, kokaina punon për të krijuar iluzionin e rritjes së besimit, energjisë, fuqisë, forcës ose sigurisë. Një person nën efektin e kokainës mendon se nuk ka asnjë pengesë që do ta ndalonte në qëllimet e tij.

Kjo është për shkak të këtyre efekteve që personi dëshiron të përjetojë përsëri këtë nivel të lartë, gjë që çon në përdorim të përsëritur dhe varësi të pashmangshme. Me kalimin e kohës, jo vetëm që ndodh varësia fizike dhe psikologjike, por individi do të krijojë një tolerancë ndaj kokainës. Kjo do të thotë që individi i varur nga kokaina do të duhet të marrë më shumë kokainë në intervale më të shpeshta në mënyrë që të arrijë të njëjtin efekt si më parë.

Nëse mendoni ose dyshoni se dikush pranë jush po lufton me varësinë ndaj kokainës, është shumë e rëndësishme të njihni shenjat e kësaj varësie, në mënyrë që të dini si të veproni në atë moment. Varësia ndaj kokainës shkakton pasoja të rënda të dëmshme fizike dhe psikologjike, dhe përveç kësaj, ajo ka një ndikim negativ në sjelljen e personit. Me fjalë të tjera, varësia ndaj kokainës shkatërron individin dhe familjen e tij, duke lënë kërdi në të gjitha fushat e jetës së tij personale dhe profesionale.

Të heqësh qafe varësinë ndaj kokainës mund të mos jetë e lehtë, por është gjithashtu e mundur! Më saktësisht, perdoruesi i kokainës mund t’i kthehet një jete normale dhe të lumtur. Për këto arsye ekziston një trajtim i veçantë për trajtimin e varësisë ndaj kokainës, i cili do të diskutohet më vonë.

Ndryshimet fizike tek i varuri nga kokaina?

Nëse doni të dini se si të njihni një të varur nga kokaina, shenjat e para të dukshme të kësaj varësie janë të natyrës fizike. Më konkretisht, kur individi është i varur nga kokaina, ai mund të shohë ndryshime fizike që tregojnë varësi nga kjo lëndë narkotike.

Shenjat fizike të varësisë ndaj kokainës:

Nëse një person abuzon me kokainën, atëherë mund të vëreni djegie në gishtat, duart, buzët ose gojën e tij. Përveç kësaj, abuzimi afatgjatë i kokainës mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme dhe probleme me sistemin riprodhues, kardiovaskular, tretës, frymëmarrjes dhe nervor qendror. 

Me fjalë të tjera, dëmtimi i sistemit të organeve për shkak të varësisë kronike ndaj kokainës mund të shkaktojë infertilitet, kequshqyerje, çrregullime të lëvizjes, mosfunksionim seksual, lloje të shumta infeksionesh dhe probleme neurologjike.

Ndryshimet psikologjike tek i varuri nga kokaina?

Përveç ndryshimeve fizike, i varuri nga kokaina mund të njihet edhe nga disa ndryshime psikologjike. Prandaj, nëse po pyesni veten “si të njohësh një person të varur nga kokaina”, kushtojini vëmendje shenjave psikologjike të mëposhtme të varësisë ndaj kokainës.

Shenjat psikologjike të individit të varur nga kokaina

Ndryshimet në sjellje tek përdoruesi i kokainës?

Pyetja thelbësore që shtrohet është – si ndikon kokaina në sjelljen e individit të varur nga kokaina? Duhet theksuar se kokaina ndryshon shumë sjelljen e të varurve. Sjellja ndaj kokainës është specifike, pasi personi, domethënë personi që ka varësi, në të vërtetë nuk i ngjan vetes. Sjellja e tij/saj devijon në çdo kuptim nga mënyra ose modeli i zakonshëm i sjelljes deri në atë moment. 

Sjellja ndaj kokainës është e çuditshme, jo karakteristike dhe atipike e atij personi.

Ndryshime në sjellje nga individi i varur nga kokaina

Pasojat e përdorimit të kokainës?

Bazuar në të gjitha sa më sipër, mund të konkludohet se ka ndryshime të shumta psikologjike, fizike dhe të sjelljes tek personat e varur nga kokaina. Nëse dyshoni se dikush afër jush ka problem me kokainën dhe dëshironi të dini se si të njihni një të varur nga kokaina, duhet të keni parasysh se konsumimi i kësaj droge ka efekte të caktuara afatshkurtra dhe afatgjata.

Arsyeja më e madhe e konsumimit të kokainës është ndjenja e euforisë që shkakton!

E pamë se përdorimi i njëhershëm dhe i vazhdueshëm i kokainës çon në kushte shumë të pakëndshme. Përveç të gjitha sa më sipër, personi mund të përjetojë probleme të zemrës dhe kardiovaskulare, të frymëmarrjes, stomakut dhe neurologjike.

Ndër të tjera, kokaina çon në sëmundje të zemrës, çrregullime të ritmit të zemrës, frymëmarrje të shpejtë, ethe, ngërçe, dhimbje stomaku dhe gjoksi, madje edhe shikim të turbullt. Konsumimi i kokainës me alkool është gjithashtu i zakonshëm, dhe një person e bën këtë për të zvogëluar efektin stimulues të kokainës. Duhet theksuar se përzierja e kokainës dhe alkoolit është një kombinim fatal, që mund të sjellë vdekjen e një të varur nga kokaina.

Kur kokaina merret me hundë, ajo mund të shkaktojë gjakderdhje nga hundët, humbje të nuhatjes, vështirësi në gëlltitje dhe inflamacion kronik të mukozës së hundës. Nëse kokaina merret nga goja, një nga pasojat mund të jetë gangrena e zorrëve.

Më pak i njohur është fakti se konsumimi i kokainës, për shkak të përbërësve të shumtë të shtuar në të, mund të shkaktojë një alergji që mund të rezultojë në vdekje!

Efektet afatshkurtra të përdorimit të kokainës

Kur individi merr kokainë, efektet afatshkurtra ndodhin menjëherë pas përdorimit të kësaj lënde narkotike. Ato mund të zgjasin për disa minuta, por edhe për disa orë. 

Disa nga efektet afatshkurtra psikologjike të përdorimit të kokainës përfshijnë euforinë, ndjenjat e rritjes së vigjilencës dhe energjisë, shtim të të folurit, pagjumësisë dhe uljes së dëshirës për të fjetur, halucinacioneve, rritjes së ndjeshmërisë ndaj zhurmës ose prekjes.

Disa nga efektet fizike afatshkurtëra të përdorimit të kokainës përfshijnë temperaturën e ngritur të trupit, hipertensionin, takikardinë (rrahjet e shpejta të zemrës), arrest kardiak, ndjesi shpimi në lëkurë, pupilat e zgjeruara etj.

Efektet afatgjata të përdorimit të kokainës

Përdorimi kronik, kompulsiv dhe i vazhdueshëm i kokainës sigurisht që çon në disa ndryshime në tru. Të gjitha këto ndryshime që ndodhin në tru lidhen me potencialin e fortë të varësisë që shkakton kokaina.

Ndër të tjera, këto ndryshime në tru janë arsyeja pse personi ka një aftësi të reduktuar për të marrë vendime, pse është e vështirë të shoqërohet, prandaj personi është më i ndjeshëm ndaj stresit dhe nervozizmit, si dhe disponimit të pakëndshëm.

Siç e kemi theksuar, është nevoja e të varurit për të marrë një dozë më të madhe në periudha më të shpeshta kohore për të arritur të njëjtin nivel euforie dhe kënaqësie si më parë.

Efektet negative afatgjata të kokainës në sistemin e frymëmarrjes:

Efektet negative afatgjata të kokainës në zemrë dhe sistemin kardiovaskular:

Efektet e dëmshme afatgjata të kokainës në sistemin tretës:

Efektet negative afatgjata të kokainës në sistemin imunitar:

Efektet negative afatgjata të kokainës në sistemin nervor:

Zgjidhja për varësinë nga kokaina

Lajmi i mirë është se varësia ndaj kokainës është një sëmundje absolutisht e shërueshme. Ka programe të posaçme për trajtimin e varësisë nga kokaina, falë të cilave ky problem jo aq i vogël mund të zgjidhet një herë e përgjithmonë. 

Trajtimi i varësisë ndaj kokainës bëhet më së miri në fazat më të hershme të konsumimit të kësaj lënde narkotike, pasi mundësia e shërimit është më e madhe atëherë! Prandaj, nëse dalloni shenjat ose simptomat e para ku anëtari i familjes suaj ose një person tjetër i afërt konsumon këtë substancë të paligjshme, mund tu bëni një test droge.

Megjithatë, duhet theksuar menjëherë se ky test nuk është gjithmonë një zgjidhje e besueshme, pasi të varurit, me metoda të shumta manipuluese, dinë të mashtrojnë rezultatet e tij. Nëse dëshironi të jeni të sigurt se një person është i varur nga kokaina, atëherë duhet të kontaktoni ekspertët nga klinika MedTim.

MedTim, si një nga spitalet më moderne të trajtimit të varësisë në Evropë, aplikon metoda të provuara, inovative dhe të besueshme për trajtimin e varësisë nga kokaina! Ekipi ynë përbëhet nga mjekë të njohur ndërkombëtarisht dhe ekspertë të tjerë me përvojë shumëvjeçare në trajtimin e varësisë dhe problemeve të tjera psikologjike.

Ne kemi arritur të udhëzojmë mijëra pacientë në mbarë botën në rrugën e duhur të jetës – do të arrijmë ta bëjmë atë edhe ju si një person i afërt!

Pavarësisht nga ashpërsia apo intensiteti i varësisë ndaj kokainës, ne kemi një qasje individuale ndaj çdo pacienti dhe i trajtojmë ata me shkallën më të lartë të vëmendjes dhe kujdesit mjekësor. Ajo që na dallon nga të tjerët është se ne ofrojmë detoksifikim pa dhimbje dhe të sigurt ndaj pacientit nga substancat psikoaktive dhe abuzimit të tyre.

Procedura rigjeneruese dhe injeksione për të reduktuar dëshirën për kokainë

Një nga trajtimet që ka rezultuar të jetë veçanërisht i suksesshëm në trajtimin e të varurve nga kokaina në klinikën tonë janë procedurat rigjeneruese revolucionare. Këto procedura përfshijnë:

Përveç varësisë fizike, ne e trajtojmë edhe varësinë psikologjike ndaj kokainës me një përqindje të lartë suksesi, falë psikoterapisë dhe aplikimit të procedurave të tjera psikologjike moderne dhe të njohura ndërkombëtarisht. 

Në përfundim të trajtimit të varësisë nga kokaina, pacienti që ka kryer trajtim për varësinë psikologjike merr një injeksion, në formën e një implanti të lëngshëm. Efekti i injektimit zgjat 30 ditë, pas së cilës pacienti merr të njëjtën dozë për 30 ditët e ardhshme. Ky injeksion është një bllokues i shkëlqyer mendor kundër krizave të ardhshme, të mundshme psikologjike që mund të çojnë në rikthim. Së bashku me injeksionin, pacientit i caktohet farmakoterapia e duhur dhe rekomandohet të vazhdojë psikoterapinë.

Me besimin tuaj, si dhe njohuritë, përvojën dhe profesionalizmin tonë, ne do të bëjmë që varësia ndaj kokainës të zhduket përgjithmonë!

Daliborka Shuto

Daliborka Shuto

Perkthyesja e gjuhës shqipe

Jemi në dispozicionin tuaj në çdo moment

Lexoni më shumë rreth trajtimit të varësisë në blogun tonë