Trajtimi i alkoolizmit

Pse është i rëndësishëm trajtimi i alkoolizmit? Alkoolizmi ose varësia ndaj alkoolit, është sëmundja më e përhapur e varësisë sot. Ky është një problem që prek të gjitha aspektet e jetës së alkoolistit, si dhe njerëzve të afërt.

Varësia ndaj alkoolit është, në fakt, dëshira e vazhdueshme për alkool dhe pamundësia për të ndaluar pirjen, pavarësisht të gjitha efekteve negative që prodhon kjo substancë psikoaktive. Është vlerësuar se 10 deri në 15% e popullsisë së rritur ka probleme me alkoolin ose abuzon me alkoolin. Sipas të gjitha hulumtimeve, çrregullimi i përdorimit të alkoolit dëmton plotësisht shëndetin fizik dhe mendor. Nëse nuk mjekohet dhe trajtohet me metoda të vërtetuara mjekësore, alkoolizmi shkurton jetën deri në 15 vjet, kështu që jetëgjatësia e alkoolistit shkurtohet në 55 deri në 60 vjeç.

Për shkak të faktit se është i ligjshëm, i disponueshëm dhe i lirë, alkooli shpesh nuk klasifikohet si drogë. Nga ana tjetër, nëse keqpërdoret, krijohet një varësi e fortë fizike dhe psikologjike. Pas zhvillimit të alkoolizmit, si çrregullim, tërheqja nga alkooli është shumë e vështirë, por jo e paarritshme. Arsyeja për këtë qëndron në krizën e tërheqjes që ndodh kur një alkoolist përpiqet të ndalojë konsumimin e alkoolit.

Për këto arsye, trajtimi i alkoolizmit kërkon një trajtim të plotë mjekësor në një klinikë për trajtimin e varësisë.

Çfarë e karakterizon alkoolizmin?

Ekzistojnë 3 faktorët kryesorë që përcaktojnë alkoolizmin.

Duke i marrë parasysh këta tre faktorë së bashku, është shumë e vështirë për një individ të zgjidhë problemin që ka dhe të kapërcejë varësinë nga alkooli. Përpara se të kërkojnë trajtim nga alkooli, qoftë vetë ose nga të dashurit e tyre, individët zakonisht përpiqen të ndalojnë së konsumuari vetë, por shpesh pa sukses. Arsyeja qëndron në faktin se varësia psikologjike i kthen në sëmundje dhe të ashtuquajturat “rreth vicioz” nga i cili nuk mund të dalin vetë dhe të mos konsumojnë alkool.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e varësisë ndaj alkoolit?

Alkoolizmi ose çrregullimi i përdorimit të alkoolit, ndodh kur ndryshimet kimike, për shkak të përdorimit afatgjatë dhe kronik të kësaj substance psikoaktive, bëjnë që truri të ndryshojë dhe të rregullojë funksionet e tij normale. Pastaj ndodh varësia.
Është fakt se alkoolizmi shoqërohet me disa shenja në bazë të të cilave mund të njihet një alkoolist:
Alkoolizmi është një çrregullim progresiv. Kjo do të thotë se ndikimi i kësaj sëmundjeje dhe rreziku i problemeve shëndetësore përkeqësohet me përdorimin e zgjatur dhe abuzimin e alkoolit. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme që alkoolizmi të trajtohet në fazën më të hershme të kësaj varësie.

Fazat e alkoolizmit

Njerëzit fillimisht fillojnë të konsumojnë alkool për kuriozitet dhe kënaqësi. Për shkak të efektit të tij në tru, alkooli vetëm në dukje lehtëson problemet psikologjike të njerëzve dhe përmirëson disponimin e tyre. Megjithatë, ky është vetëm fillimi i konsumit.

Nëse individi vazhdon të konsumojë alkool, ky konsum kthehet në një zakon, pastaj në një nevojë që kthehet në varësi ndaj alkoolit. Në këtë drejtim, ekzistojnë katër faza të alkoolizmit që shkatërrojnë një person.

Vendoseni jetën tuaj në rrugën e duhur

Na telefononi dhe caktoni një takim me mjekët tanë

Cilat janë mekanizmat e varësisë së alkoolizmit?

Mekanizmat e varësisë zhvillohen së bashku me fazat e alkoolizmit. Këta mekanizma nxisin dhe forcojnë varësinë, prandaj është shumë e vështirë që individi të dalë nga ky “rreth vicioz” dhe sëmundje pa ndihmë profesionale.

Mekanizmat e varësisë janë si më poshtë:

Cilat janë pasojat e alkoolizmit?

Një nga arsyet kryesore pse njerëzit pinë dhe për shkak të së cilës, rrjedhimisht, shfaqet varësia, është dëshira për efektet (pasojat) që shkakton alkooli. Të gjitha pasojat e alkoolizmit mund të ndahen në efekte afatshkurtra dhe afatgjata.

Edhe pse të dyja format e pasojave janë të dëmshme për alkoolistin dhe mjedisin e tij, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet pasojave afatgjata të alkoolizmit, të cilat kërkojnë patjetër trajtim me alkool.

Pasojat afatshkurtra të alkoolizmit

Ka efekte të shumta afatshkurtra të alkoolizmit, ose abuzimit me alkoolin, të cilat janë veçanërisht të theksuara tek individi që është në gjendje të dehur. Për më tepër, këto efekte ndryshojnë në varësi të shkallës së dehjes.
Kur konsumohet në doza shumë të larta, alkooli mund të jetë vdekjeprurës. Prandaj e theksojmë se trajtimi i alkoolizmit është i domosdoshëm edhe në fazat më të hershme të kësaj sëmundjeje. Disa nga efektet e dehjes nga alkooli përfshijnë uljen e rrahjeve të zemrës, problemet me frymëmarrjen, dhimbje në zonën e stomakut, humbjen e kujtesës për të gjitha ngjarjet e reja dhe, në situata ekstreme, vdekjen.

Pasojat afatgjata të alkoolizmit

Pas konsumimit të alkoolit për një periudhë relativisht të gjatë kohore, ka pasoja negative afatgjata të alkoolizmit. Alkooli, si substancë psikoaktive, dëmton të gjithë organizmin.

Të gjitha efektet e dëmshme afatgjata të alkoolizmit mund të ndahen në fizike, psikologjike dhe sociale

Pasojat fizike të alkoolizmit përfshijnë:

Pasojat psikike (mendore) të alkoolizmit përfshijnë:

Pasojat sociale të alkoolizmit përfshijnë:

Kriza e varësisë ndaj alkoolit dhe abstinencës

Kriza e abstinencës tek alkoolistët është një gjendje që ndodh kur individi papritmas ndërpret pirjen e alkoolit ose zvogëlon sasinë e tij. Me fjalë të tjera, kriza e abstinencës shfaqet përmes dëshirës për alkool, e cila lind si pasojë e varësisë fizike të fituar. Në rastet ekstreme, kriza abstinences mund të çojë deri në vdekjen e individit.
Një alkoolist, përmes sindromës së krizës së tërheqjes, ndjen një kombinim të simptomave psikologjike, fizike dhe emocionale – nga ankthi i lehtë deri te lodhja dhe të vjelljat. Simptomat e krizës së abstinencës së alkoolit shfaqen në periudhën nga 12 deri në 48 pas ndërprerjes së pirjes së alkoolit.

Sipas hulumtimit, shenjat e krizës së tërheqjes zakonisht përfshijnë të paktën dy nga simptomat e mëposhtme:

Krahas këtyre, kriza e abstinencës reflektohet edhe në efikasitet më të ulët intelektual dhe në punë, agresivitet, vështirësi komunikimi, tension dhe depresion. Të gjitha këto simptoma mund të përkeqësohen në 2 deri në 3 ditët e ardhshme nga dita e fillimit të krizës së tërheqjes. Në disa raste, ato mund të zgjasin deri në disa javë.

Format më të rënda të krizës së tërheqjes përfshijnë halucinozën alkoolike dhe krizat epileptike. Simptoma më e rëndë, domethënë pasoja e krizës së abstinencës, është delirium tremens.

Çfarë është delirium tremens?

Delirium tremens (çmenduria alkoolike) është komplikimi më i rëndë i alkoolizmit. Për fat të keq, është një psikozë e rrallë tek alkoolistët që shfaqet si pasojë e efektit toksik të alkoolit.

Delirium tremens ndodh si pasojë e ndërprerjes së papritur të marrjes së alkoolit, brenda 48 deri në 96 orëve, të cilit i parapriu pirja e vazhdueshme afatgjatë e sasive të mëdha të alkoolit. Mundësia e shfaqjes së deliriumit te alkoolistët kronikë vlerësohet në 5% deri në 10%. Është më e zakonshme tek popullata e moshuar, pasi ata tashmë kanë dëmtime strukturore të trurit.

Figura klinike e delirium tremens është konfuzion, çorientim në kohë dhe hapësirë, halucinacione (si minj, insekte, etj.), agjitacion psikomotor, frikë intensive, pagjumësi, dëmtim i kujtesës, dridhje, djersitje, rritje e temperaturës së trupit, rrahje të shpejta të zemrës, rritje presionin e gjakut dhe bebëzat e zgjeruara.

Përveç këtyre simptomave, janë të pranishme edhe dehidratimi dhe çekuilibri i elektroliteve. Simptomat shfaqen në mbrëmje dhe përkeqësohen gjatë natës.

Faktorët e rrezikut për shfaqjen e delirium tremens janë:

Delirium është një gjendje urgjente dhe shqetësuese me një shkallë të lartë vdekshmërie. Njohja e hershme e simptomave është vendimtare, prandaj është e nevojshme të trajtohet sa më shpejt alkoolizmi, ose delirium tremens.

Trajtimi i deliriumit tremens

Trajtimi përfshin administrimin parenteral të benzodiazepinave dhe hipnotikëve me rehidrim, antibiotik, multivitaminë, kardioprotektiv, antikoagulues dhe terapi të tjera të nevojshme. Trajtimi kryhet në kushte spitalore dhe trajtimi më adekuat me alkool bëhet në repartin e terapisë intensive.

Komplikimet e delirium tremens përfshijnë: dështimin e frymëmarrjes, ndalimin e frymëmarrjes, pneumoninë, aritminë kardiake, infarktin akut të miokardit, dështimin e mëlçisë, dështimin e veshkave dhe epilepsinë.

Pavarësisht trajtimit intensiv, vdekshmëria e pacientëve që vuajnë nga deliri varion nga 5% në 15%. Sot, me masa moderne diagnostike dhe mjekuese, është rreth 5%. Shkaqet më të zakonshme të vdekjes janë dështimi i frymëmarrjes dhe aritmia kardiake. Pacientët delirantë janë gjithashtu në rrezik të lartë të komplikimeve të vona të alkoolizmit kronik, më të zakonshmet prej të cilave janë cirroza e mëlçisë dhe dëmtimi i trurit (sindroma Wernicke-Korsakoff dhe demenca e shkaktuar nga alkooli).

Trajtimi nga alkoolizmi dhe rehabilitimi mjekësor në klinikën MedTiM

Varësia nga alkooli është një sëmundje që përbën një problem serioz jo vetëm për pacientin, por edhe për familjen dhe njerëzit më të afërt të të alkoolizuarit. Trajtimi i varësisë ndaj alkoolit përfshin një qasje holistike, të integruar, e cila përfshin trajtimin psikologjik, farmakologjik dhe social.

Nëse jeni të interesuar për çmimet e trajtimit të alkoolizmit, mos ngurroni të na telefononi ose të na dërgoni një e-mail.

Trajtimi mjekësor për personat e varur nga alkooli zgjat 14 ditë

Pasqyra e përmbajtjes